Home Informatie Instrumenten

Demo's / Workshops

Een prachtige demonstratie of een workshop op maat. Wij zorgen ervoor. Neem hier een kijkje voor meer informatie of bel direct met:

 

Rudi Ronde (Urso)

06 46046287

email

Muziekinstrumenten
  1. Instrumenten
  2. Berimbau ritmes
  3. Songs

 

Instrumenten

Hoewel de populariteit van capoeira in Europa voornamelijk voortkomt uit de spectaculaire acrobatische elementen, is capoeira niets zonder muziek. In de muziek en de liederen ligt zowel de geschiedenis als het kern van waar het spel om draait. Bij capoeira kennen we een aantal verschillende instrumenten zoals de berimbau, atabaque, pandeiro, agogo en reco-reco. Allen nemen ze een andere plaats in tijdens het spel.

 

De Berimbau is een een-snarig percussie instrument dat gemaakt is van een houten stok (verga) en een snaar van ijzerdraad (arame). Onderaan zit een kalebas (cabaça) die ervoor zorgt dat het geluid wordt versterkt.

Het instrument wordt bespeeld met een stokje (baqueta) die tegen het ijzerdraad aan wordt geslagen en een steentje (dobrão) dat tegen het ijzerdraad aan wordt gedrukt. Daarnaast hoort er bij de berimbau een soort rammelaar van geweven stro, de caxixi. De berimbau zorgt voor de sfeer van het spel en leidt het spel in de roda. Er zijn verschillende ritmes die gespeeld worden, afhankelijk van het spel.

Er zijn drie verschillende soort berimbau, die ieder een andere functie in de muziek hebben:

  • De 'Gunga', de bas, geeft de basis van de verschillende ritmes aan.
  • De 'Medio' gebruikt ook hoofdzakelijk de basis, maar varieert af en toe met de 3 verschillende tonen die een berimbau kan voortbrengen.
  • De 'viola', de hoge berimbau, heeft de solo. Deze maakt variaties op de melodie van het basisritme en improviseert om de basis van de Gunga of de variaties van de Medio.

 

De Pandeiro is een Braziliaanse tamboerijn en verschilt weinig van de tamboerijn die je in Nederland in de winkel kunt kopen. Vaak zijn er in het spel meerdere pandeiro's aanwezig.

 

De Atabaque is een drum, die zorgt voor de lage tonen. Het ritme van de atabaque kun je zien als de hartslag van de Rhoda. Normaal gesproken is er maar een atabaque tijdens het spel.

Ook bij de dit instrument heb je verschillende ritmes afhankelijk van het spel wat er wordt gespeeld. Bij maculelê, waarbij het spel met stokken wordt gespeeld, is de atabaque zelfs het enige instrument.

 

De Agogo is een dubbele koe-bel waar je met een stokje op kunt slaan. Het wordt vooral gebruikt bij de snelle Regional stijl en neemt een minder belangrijke rol in dan de berimbau, atabaque en pandeiro.

Meestal loopt het ritme synchroon met het klap-ritme (de eerste drie tellen van een vierkwartsmaat), waarbij er afwisselend op de verschillende bellen wordt geslagen.

 

De reco-reco is een houten rasp, waar je met een stokje overheen raspt. De reco-reco wordt meestal gebruikt bij het trage en meer traditionele Angola spel.

 

Berimbau ritmes:

(Deze ritmes komen van de site van Agogo)

 

Songs

Op de pagina van Agogo zijn verschillende lyrics te vinden. Deze teksten zijn onderverdeeld in verschillende categoriën. Hier is ook een PDF bestand te vinden met verschillende teksten erin.

Ook is hier nog een pdf met liedjes te vinden.

Hier vind je een document met nog meer liedjes. Bedankt Tocador voor je bijdrage.

 

Songs

Iaia ioio