Home Informatie

Demo's / Workshops

Een prachtige demonstratie of een workshop op maat. Wij zorgen ervoor. Neem hier een kijkje voor meer informatie of bel direct met:

 

Rudi Ronde (Urso)

06 46046287

email

Wat is capoeira?

Capoeira is van oorsprong een Afrikaans ritme met zang en dans. De Afrikaanse negerslaven werden in de 17e eeuw door de Portugezen naar Brazili gebracht, hebben toen de dans ontwikkeld tot de Braziliaanse vechtdans!!!! De manier om zichzelf te kunnen verdedigen. capoeira was een dodelijke sport, de Capoeirista's, vaak met messen aan hun enkels, maakten salto's en radslagen rakelings langs het hoofd, kruis of maag van hun tegenstander. Soepelheid en snelheid van beweging waren belangrijker dan pure kracht. In het noordoostelijk deel van Brazili wordt capoeira nog steeds beoefend als vermaak en vechtsport, op de scholen wordt capoeira gegeven als gymles hier.

Capoeira is spectaculair, complex en acrobatisch om te zien. De basisbeweging heet Ginga, dat is eigenlijk gewoon lopen op een losse, dansachtige manier. Alle andere bewegingen komen voor uit deze Ginga. Je gaat ze meedoen door het opzwepende ritme van de capoeira en volgt de bewegingen van je mededanser. Men "vecht" danst deze met zijn tween en draait om elkaar heen. De toeschouwers en muzikanten vormen een cirkel, de roda, en maken de opzwepende ritmische capoeira muziek. Iedere keer treedt er een ander de cirkel in om de dans over te nemen.

Het belangrijkste instrument is de berimbau, een origineel instrument dat bestaat uit een houten boog met snaar en een kalebas, die dient als klankkast. De andere instrumenten zijn: de pandeiro (tamboerijn), attabaque (grote trom), djembe (jambay) en de agogo (twee bellen). Zie voor meer informatie het artikel over de muziekinstrumenten. Deze laatste instrumenten volgen het ritme en de snelheid van de berimbau, de spelers ook. De berimbau speler is degene die de zang leidt, de rest vormt een koor. De combinatie van percussie met deze makkelijke manier van bewegen en de logica die het resultaat is van het nadoen van een gevecht, geven een sterk raamwerk, waarin je (bijna) alles kunt doen. Het is een geweldige manier om je op een muzikale sportieve manier helemaal uit te leven.

 

 

Grupo Gingaxé in Hilversum, Huizen, Blaricum

De groep gingaxé is opgericht door professor Urso in 2010.  Hij is al sinds 1998 actief in de wereld van capoeira. Tegenwoordig zijn al behoorlijk gegroeid en geven we les in Hilversum, Alphen aan de rijn, Uithoorn  en Den Haag.  We zijn een leuke enthousiaste groep en hebben leerlingen van alle leeftijden en achtergronden. Kortom, je zult je zeker thuis voelen.

 

Of je nu veel of weinig traint maakt niet uit. Iedereen in de groep heeft een eigen doel. Sommige gaan er keihard voor en hopen uiteindelijk leraar in de capoeira te worden, andere trainen om in 'shape' te blijven en anderen gaan voor de gezelligheid. Kom eens langs voor een proefles. zie hier de trainingstijden.

 

De groep in Hilversum.

Groepsfoto